Har du en smartphone, surfplatta eller annan enhet med Android, är risken stor att den innehåller säkerhetshål av något slag. En undersökning från universitetet i Cambridge, England, visar på att närmare 90 procent av alla Android-enheter har säkerhetshål.
Problemet ligger i att många tillverkare och operatörer har egna versioner av operativsystem. Det innebär att de uppdateringar som Google kontinuerligt släpper för att fixa buggar och säkerhetshål måste implementeras i de här egna Android-varianterna. Något som inte görs speciellt effektivt.
Du som följer utvecklingen av Android, vet att det tar tid innan vissa smartphones får nya uppgraderingar – och en del får dem inte alls. Det beror alltså på att enhetens utvecklare, eller teleoperatören, ofta tar god tid på sig att uppgradera sina egna system.
Läs: Därför fixas inte säkerhetshål i din Android-mobil
Det är därför som rapporten från Cambridge inte är helt förvånande. 87 procent av alla Android-enheter visade sig innehålla säkerhetshål. Genom att samla ihop och analysera data från över 20000 Android-enheter har man kunnat ta reda på hur väl patchade de olika versionerna är.
Google är medvetna om det här problemet och de kämpar med att centralisera uppgraderingssystemet så att det är dem själva som har möjligt att skicka ut uppdateringar, istället för operatörer och tillverkare. På så sätt kan man se till att alla användare får nya patchar, som täpper igen säkerhetsproblem, så fort de släpps.
Källa: ZDNet
Läs vidare om Android och säkerhet:
- 2015 års säkerhetspaket skyddar både dator, smartphone och surfplatta
- 4 appar som stoppar skadlig kod på din Android-mobil
- 7 tecken på att din Android-mobil är infekterad av skadlig kod